In de week van 14 t/m 18 februari vond de derde online-editie van de Week van Toetsbekwaamheid (voorheen de Week van Je Ogen Uitkijken (JOU)) plaats. Er is opnieuw gestreefd een interessant en informatief programma neer te zetten waarin elke dag een of meerdere inspiratiesessies of workshops hebben plaatsgevonden rondom het thema toetsbekwaamheid.
Op deze pagina vind je een overzicht van de sessies/workshops die hebben plaatsgevonden + de links naar de presentaties die tijdens de workshops zijn gebruikt.
Maandag 14 februari
30 seconds BKE
Fieke Tychon en Ryan Frints trappen de week af met uitleg over- en het spelen van een potje van het bekende spel 30 seconds dat volledig in het teken staat van de BKE. Ben je op zoek naar een formatieve tool om de begrippen die bij bke aan bod komen levendig te maken? Houd je van een spelletje? Kom dan naar de bke 30 seconds en speel met ons mee!
Ryan Frints, Toetsdeskundige bij Fontys Hogeschool mens en gezondheid
Fieke Tychon, Toetsdeskundige bij Fontys Hogeschool mens en gezondheid
Herontwerp van afstuderen – zoekpaden naar nieuwe scenario’s
In deze workshop delen we een aantal concrete voorbeelden van het herontwerp van afstuderen in verschillende opleidingen zoals ORM, accountancy en social work. Op basis van deze voorbeelden wordt aan de hand van het Protocol Afstuderen 2.0 ingegaan op wat een herontwerp inhoudelijk betekent en hoe dat procesmatig en veranderkundig aangepakt zou kunnen worden. Daarbij gaan we ook in op hoe naast het vaststellen van beroepsbekwaamheid afstuderen van studenten ook impact zou kunnen hebben voor de beroepspraktijk en onderzoek binnen lectoraten.
Lisette Munneke, Docent- onderzoeker Lectoraat Onderzoekend Vermogen aan de Hogeschool Utrecht
Onderzoekend handelen in de onderwijspraktijk; innoveren middels co-creatie
De essentie van ons project is het afstuderen van de lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn beter te laten aansluiten bij de behoeften van de student en de beroepspraktijk. Het onderzoekend vermogen in de context van een beginnend docent staat hierbij centraal. In een co-creatie met de student, docent en het werkveld wordt een nieuw afstudeertraject ontwikkeld, waarbij het protocol ‘’Verbeteren en verantwoorden van afstuderen in het hbo 2.0’’ gebruikt is. Graag nemen wij jullie mee in ons proces tot zover en willen wij graag input verzamelen en uitwisselen tijdens deze bijeenkomst.
Hannah de Boer, docentenopleider Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn en kerndocent opleiding Fysiotherapie Hogeschool Rotterdam
Özlem Yurtkap, docentenopleider Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn Hogeschool Rotterdam
Duurzame toetsbekwaamheid, wat is dat nou eigenlijk?
In een exploratieve studie zijn we op zoek gegaan naar hoe we duurzame toetsbekwaamheid kunnen opvatten. We hebben 11 focusgroepen gehouden met docenten van verschillende hogescholen. We hebben 7 samenhangende aspecten van toetsbekwaamheid geïdentificeerd. In deze lezing deel ik de resultaten van deze studie en kunnen we met elkaar in discussie.
Kitty Meijer, onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht
Dinsdag 15 februari
Beoordelen in een hybride leeromgeving
Op het grensvlak tussen onderwijs en werkveld werken en leren studenten, docenten en werkveldpartners in een hybride leeromgeving. Het beoordelen binnen deze omgeving vraagt de nodige zorgvuldigheid, zowel in het ontwikkelen van de leeromgeving als tijdens de uitvoering. In deze workshop gaan we op basis van het Fontys Raamwerk Hybride Leeromgevingen en in interactie met de aanwezigen in op deze vragen.
Petra Poelmans, Lerarenopleider en docente Nederlands aan Fontys Hogeschool
Jolijn Jansen, Onderzoeker hybride leeromgeving aan Fontys Hogeschool
Toetsanalyse: assessments en beroepsproducten
Toetsen door middel van assessments en producten lenen zich bij uitstek in het hbo aangezien je kan toetsen hoe de student in een beroepscontext handelt. Toetsanalyses bieden relevante input om de kwaliteit van deze toetsing te borgen. Hoe pak je dat aan, waar let je op en hoe neem je beslissingen? In deze inspiratiesessie wisselen we graag samen met jou van gedachten over de ins en outs van deze toetsanalyses.
Lian Deijkers, Educational Psychologist aan Fontys Hogeschool
Kitty Meijer, onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht
Woensdag 16 februari
Workshop: de Toetsing Getoetst (Toetsweb)
Het Toetsweb is het theoretisch fundament onder het spel De Toetsing Getoetst, een methodiek die opleidingen ondersteunt bij het analyseren, verbeteren en borgen van toetsing en het toewerken naar een duurzaam karakter hiervan.
In deze workshop maak je kennis met de nieuwste versie van het Toetsweb, waarbij de visie op onderwijs centraal staat en dus ook in het midden van het web. Je krijgt inzicht in de verschillende entiteiten van toetsing en de ontwikkelingsfasen in je opleiding.
Ook ga je aan de slag met vragen uit het spel om meer grip te krijgen op de meerwaarde van werken met het Toetsweb en De Toetsing Getoetst in je opleiding. De uitwisseling met collega’s van andere instellingen kan mooie inzichten opleveren!
Linda Jakobs, onderzoeker Kwaliteiten van Leraren aan de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen
Edwin Buijs, onderzoeker Kwaliteiten van Leraren aan de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen
Leerwegonafhankelijk toetsen in flexibel onderwijs, hoe dan?
In deze workshop worden voorbeelden besproken over hoe leerwegonafhankelijk toetsen in flexibel onderwijs er uit ziet bij verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de Hanzehogeschool in Groningen.
Brenda Aalders, Beleidsmedeweker stafbureau Onderwijs en Onderzoek aan de Hanzehogeschool Groningen
Donderdag 17 februari
30 seconds BKE
Net als maandag zullen Fieke Tychon en Ryan Frints jullie tijdens deze korte workshop meenemen in een nieuw ontwikkelde BKE-versie van het populaire spel 30 seconds. Ben je op zoek naar een formatieve tool om de begrippen die bij bke aan bod komen levendig te maken? Houd je van een spelletje? Kom dan naar de bke 30 seconds en speel met ons mee!
Ryan Frints, Toetsdeskundige bij Fontys Hogeschool mens en gezondheid
Fieke Tychon, Toetsdeskundige bij Fontys Hogeschool mens en gezondheid
De borgende rol van de examencommissie bij programmatisch toetsen
Steeds meer opleidingen in het hoger onderwijs (gaan) werken volgens de uitgangspunten van programmatisch toetsen. Dit concept lokt uit dat examencommissies zich opnieuw oriënteren op de uitvoering van hun taken. In deze workshop bekijken we aan de hand van de kerntaken van examencommissies wat er (niet) verandert. We bespreken hoe examencommissies in de uitvoering van hun borgende taken kunnen aansluiten bij dit concept. In deze workshop gaan we ervan uit dat je weet wat programmatisch toetsen inhoudt.
Sylvia Heeneman, Professor faculteit Health, Medicine and Life Sciences, Pathologie aan de Maastricht University
Yvonne Leegstra, secretaris bij Netherlands Quality Agency (NQA)
Irene Biemond, onderwijskundige aan van Hall Larenstein University of Applied Sciences
SKE: Support Kwaliteit Examinering
Support van toetsbekwaamheid van collega’s is een specifieke bekwaamheid die bij SKE’ers hoort. Wij vroegen twee heel verschillende TEGs (toetsexpertgroepen) op de HU hoe zij tegenover deze taak staan en hoe zij hieraan gestalte geven. Graag delen wij onze bevindingen en bespreken met jullie jullie ervaringen en wat hierbij kan ondersteunen
Wendy Peeters, Hogeschooldocent aan de Hogeschool Utrecht
Kitty Meijer, onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht
Praktijkvoorbeelden uit het landelijk leernetwerk programmatisch toetsen
In deze workshop delen enkele opleidingen uit het leernetwerk programmatisch toetsen hun ervaringen met de ontwikkeling en implementatie van programmatisch toetsen. Zij gaan daarbij in op de ontwerpkeuzes die zij, passend bij de context van hun opleiding, hebben gemaakt. Aansluitend gaan we in kleine groepen in gesprek over overwegingen bij ontwerpkeuzes.
Liesbeth Baartman, bijzonder lector Toetsing en Beoordeling in Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht
Tamara van Schilt-Mol, lector Eigentijds Beoordelen en Beslissen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Vrijdag 18 februari
Feedbackgeletterdheid; Waarom gaan studenten niet aan de slag met de feedback die wij ze geven.
Een vaak gehoorde frustratie van docenten: “Ik ben heel lang bezig met het geven van feedback, maar mijn studenten doen er niks mee.” of “De student heeft precies aangepast wat ik heb aangegeven, maar of hij het nu snapt.”.
Docenten steken vaak veel tijd in het geven van individuele feedback op het werk van studenten, maar de vraag is of dat effectief is. In deze bijeenkomst staan we stil bij hoe we studenten (en docenten) kunnen trainen in feedbackgeletterdheid.
Job Lafeber, Docent/Toetsdeskundige – Lerarenopleidingen gezondheidszorg & welzijn en omgangskunde op de Hogeschool Leiden
Duurzame toetsbekwaamheid als onderdeel van de BKE
Wat betekent ‘duurzaam toetsbekwaam’ precies? En hoe werk je aan de ontwikkeling daarvan? Albert en Liesbeth brainstormen met de deelnemers aan de workshop over het operationaliseren van duurzame toetsbekwaamheid. Vervolgens wisselen we in groepjes uit welke werkvormen gebruikt worden om deelnemers aan BKE (en SKE) te stimuleren meer duurzaam toetsbekwaam te worden. In de grote groep worden de opbrengsten hiervan gedeeld.
Liesbeth Nederlof, docent BDB aan de Hogeschool Utrecht
Albert Moes, hogeschooldocent aan de Hogeschool Utrecht