Hieronder vind je het overzicht per dag van alle (digitale) workshops tijdens deze digitale Week van Toetsbekwaamheid. Vooraf inschrijven voor de workshops is niet nodig; je kunt aan de workshops deelnemen door simpelweg deel te nemen via de Teams-link in de laatste kolom.
Voor een totaal overzicht van alle workshops + de workshopgevers klik hier
Maandag 13 maart
10:00-11:00
Wie examineert? Gesprekstool kwaliteitsborging examinatoren bij programmatisch toetsen – een hulpmiddel voor examencommissies
Deze sessie gaat over de examinator bij programmatisch toetsen. Heleen Kuijper (Inholland) en Ingrid Vogels (HAN) hebben een gesprekstool ontwikkeld over de kwaliteitsborging van de examinator bij PT. Het doel van de gesprekstool is enerzijds examencommissies inzicht te geven in mogelijke dilemma’s ten aanzien van de kwaliteitsborging van de examinator bij PT, en anderzijds de dialoog te faciliteren om tot doordachte keuzes te komen binnen de ruimte die de kaders bieden.
Tijdens de sessie wordt het ontwerp van de gesprekstool gepresenteerd en krijgen deelnemers de gelegenheid om met enkele gesprekskaarten aan de slag te gaan. Het is daarom aan te raden samen met een collega deel te nemen. Afsluitend is er gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen
Heleen Kuijper, onderwijskundig adviseur, Inholland
Ingrid Vogels, beleidsmedewerker onderwijs en kwaliteit, Hogeschool van Arnhem & Nijmegen
11:00-12:30
Hoe dragen toetsbekwame docenten bij aan de kwaliteitsborging binnen een landelijke digitale itembank?
Tijdens deze sessie laten we jullie kennismaken met de verschillende processen die je kunt inzetten om de toetsbekwaamheid van de docent en borging van de kwaliteit te realiseren. Wij zijn benieuwd naar jullie inbreng, ervaring, reacties en vragen.
Er komt heel wat bij kijken om de borging van kwaliteit en toetsbekwaamheid te realiseren. Dit vraagt om een zorgvuldige afstemming van doelen en processen binnen de ontwikkeling en kwaliteitscontrole. Prove2Move neemt jullie mee in de vormgeving van deKennistestbank en hoe daarmee de kwaliteit van items gegarandeerd wordt.
Bij deKennistestbank streven we naar flexibel inzetbaar, digitaal leermateriaal dat up-to-date en methode-onafhankelijk is en aansluit op de praktijk.
Kortom: het is een krachtig leermiddel. Kom kijken en deel je ervaring met ons.
Jane Groenendijk , MEd Toetsdeskundige, Manager Prove2Move
Wil de Groot-Bolluijt, MScN Projectleider deKennistestbank
12:00-12:45
Curriculumontwerp in afstemming en samenhang; een leerreis voor iedereen
Ben je op zoek naar de good en not so good practices in de ontwerpaanpak van curricula waarin programmatisch toetsen een plek heeft? Wij hebben erg veel geleerd in dit proces en delen dit graag. We zijn ook benieuwd naar jullie ervaringen en vragen.
Bij Fontys Parmedisch hebben we een ontwerpproces voor 5 curricula een ontwerpproces doorlopen. In dit proces hebben we toegewerkt naar een sterk samenhangend én toekomstbestendig curriculum.
Xandra Janssen-Brand, onderwijskundige bij Fontys Hogescholen
Debby Weerlink, onderwijskundige & toetsdeskundige, Fontys Hogescholen
13:30-14:30
Op een andere manier naar beoordelingsprocessen op de werkplek kijken
Tijdens deze workshop wil ik de deelnemers meenemen in een andere kijk op beoordelingsprocessen in het beroepsonderwijs, en dan specifiek naar het beoordelingsproces van de opleider op de werkplek. De opleider op de werkplek is in de eerste plaats een professional op de werkplek en vervult daarnaast de rol van opleider voor studenten die stage komen lopen.
Marlies de Vos, promovendus bij lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht
15:00-16:00
Aan de slag met de zelfscan: breng de kwaliteit van toetsing digitaal in beeld met de toetsweb-scan
Tijdens deze werksessie maak je kennis met de online Toetsweb-scan. Deze is met behulp van subsidie van het Versnellingsplan ontwikkeld en biedt een aanvulling op de reeds bestaande tools rondom het toetsweb. Door een aantal vragen in de scan te beantwoorden, krijg je direct inzicht in de huidige en gewenste kwaliteit van alle toetsentiteiten in jouw opleiding (toetsbeleid, toetsorganisatie, toetsen, toetsprogramma en toetsbekwaamheid). Na een korte toelichting op de theoretische achtergronden van het web en een beknopte introductie van de scan, ga je zelf met de scan aan de slag. Het is dan ook raadzaam om samen met een collega deel te nemen aan deze werksessie. We sluiten de sessie plenair af om de eerste ervaringen van het werken met de scan te delen.
Tamara van Schilt-Mol, lector Eigentijds Beoordelen en Beslissen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
16:00-17:00
Toetsing van leeruitkomsten
In het hoger onderwijs is het werken met leeruitkomsten steeds meer gemeengoed aan het worden. In deze benadering ligt de nadruk op het leren van de student en het bijsturen van het leerproces om de leeruitkomsten te kunnen behalen. De ‘lat’, het verwachte niveau, blijft in deze ontwikkelingsgerichte benadering gehandhaafd en is de verantwoordelijkheid van de opleiding omdat deze certificeert. Deze werksessie geeft handvatten in het proces van toetsing van leeruitkomsten.
Fieke Tychon, toetsdeskundige bij Fontys Hogescholen
Mieke Jaspers, senior consultant onderwijsinnovatie & toetsing
Dinsdag 14 maart
12:00-13:00
Toetsbeleid schrijven: Copy-paste of tailormade
De rechtenfaculteit van Tilburg University was toe aan een herziening van het toetsbeleid. Als nieuw aangenomen toetsdeskundige was het schrijven hiervan het eerste project dat ik heb opgepakt. Hoe pak je het aan? Tegen welke vragen en problemen kan je oplopen? Wat moet er in het toetsbeleid staan? En vooral hoe zorg je ervoor dat het beleid niet direct ergens ‘onderin een la’ terecht komt?
Ik wil jullie graag meenemen in mijn proces met valkuilen en highlights en in gesprek gaan hoe je het toetsbeleid kan laten leven in het team.
Annick Wonders, toetsdeskundige, Tilburg University
13:00-15:00
ChatGPT voor dummies
Tijdens deze sessie wordt ‘in gesprek met ChatGPT’ de functie ChatGPT uitvoerig besproken. Thema’s die onder andere aan bod komen zijn:
– Voor- en nadelen van artificial intelligence
– Voor- en nadelen Chat GPT in onderwijs
– ChatGPT voor docenten hoger onderwijs
– ChatGPT voor studenten hoger onderwijs
– Werkt de controle op ChatGPT? Twee controleprogramma’s.
Ook gaan we uiteen voor discussie in kleine groepen.
Liesbeth Nederlof, Docent BDB, Hogeschool Utrecht
16:00-17:00
Panelgesprek programmatisch toetsen vanuit een veranderkundig perspectief – deel 1
Tijdens de buitenkringbijeenkomst van het programmatisch leernetwerk op 3 februari raakten we niet uitgesproken over programmatisch vanuit een veranderkundig perspectief met Fedde Kloppenburg, Harry Rorije en Marleen Kaijen. In deze sessies komen de vragen aan bod die tijdens de buitenkringbijeenkomst wegens tijdgebrek niet meer gesteld konden worden, maar wel in de chat verzameld zijn. Daarbij krijg je als participant ook de mogelijkheid om jouw vragen in te brengen! Het maakt niet uit of je wel of niet aanwezig was bij de sessie op 3 februari: je bent van harte welkom. Je kunt de sessie van 3 februari terugkijken via Buitenkringbijeenkomst 2 (22/23) over ‘Organisatieverandering bij programmatisch toetsen’. – YouTube .
Dinsdag zal Anke gespreksleider zijn (met Linda als side-kick en de chat moderator), in gesprek met Fedde, Debby en Harry. De onderwerpen die hier centraal staan zijn ‘cultuur’, ‘gezamenlijke taal’ en ‘buiten de organisatie’.
Woensdag zal Linda de lead nemen in het gesprek met Marleen en Harry, over ” team’ en ‘organisatie & ontwikkeling’. Anke let dan op de vragen in de chat.
Linda Jakobs, onderwijsonderzoeker/adviseur, Hogeschool Arnhem/Nijmegen
Anke Swanenberg, onderwijskundige Society Based Education, Wageningen Universiteit
Fedde Kloppenburg, consultant en onderzoeker, Hogeschool Utrecht
Harry Rorije, onderzoeker Lectoraat Organiseren van Verandering in het Onderwijs, Hogeschool Utrecht
Debby Weerlink, onderwijskundige en toetsdeskundige, Fontys Hogeschool
Bij deze workshop is geen presentatie gebruikt
Woensdag 15 maart
09:00-09:45
Feedbackgeletterdheid bij programmatisch toetsen
Bij programmatisch toetsen vragen we feedbackgeletterheid van onze studenten, maar hoe zit het met onze eigen feedbackgeletterheid? Wat verwachten we nu precies van deze docent-feedbackgeletterheid? Wat verwachten we op het gebied van het ontwerpen en uitvoeren van feedbackprocessen? Tijdens deze online sessie willen we graag ons theorie-onderzoek naar feedback-bekwaamheid bij docenten bij programmatisch toetsen met jullie delen. We hebben gewerkt vanuit de principes van constructieve alignment, de leeruitkomst voor docent-feedbackgeletterheid is de basis voor een professionaliseringsaanbod.
Hilda Koops, toetsdeskundige en docent, NHL Stenden
Barbara Spieringhs, docent en trainer lerarenopleiding, Fontys Tilburg
09:30-10:30
Samen duurzaam beoordelen
Al twee jaar werken we met de kwaliteiten van duurzame toetsbekwaamheid. Die bekwaamheid blijkt dynamisch en situationeel. Bij het vaststellen van de basisbekwaamheid is het de vraag in hoeverre die context meegenomen kan worden en de kwaliteit van de beoordeling daarmee verhoogd kan worden.
In deze workshop neemt Kitty Meijer ons eerst mee in de huidige kijk op toetsbekwaamheid. Vanuit die inzichten gaan we aan de slag met voor – en nadelen van verschillende manieren om de bekwaamheid vast te stellen. We werken daarbij in een kwadrant met enerzijds de dimensie holistisch versus analytisch beoordelingskader en anderzijds de dimensie externe of interne (directe collega) bke-assessoren.
Tenslotte presenteert Albert Moes de eerste resultaten van een pilot Samen Beoordelen die op Hogeschool Utrecht wordt uitgevoerd
Kitty Meijer, onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht
Albert Moes, hogeschooldocent, Hogeschool Utrecht
11:00-12:00
Panelgesprek programmatisch toetsen vanuit een veranderkundig perspectief – deel 2
Tijdens de buitenkringbijeenkomst van het programmatisch leernetwerk op 3 februari raakten we niet uitgesproken over programmatisch vanuit een veranderkundig perspectief met Fedde Kloppenburg, Harry Rorije en Marleen Kaijen. In deze sessies komen de vragen aan bod die tijdens de buitenkringbijeenkomst wegens tijdgebrek niet meer gesteld konden worden, maar wel in de chat verzameld zijn. Daarbij krijg je als participant ook de mogelijkheid om jouw vragen in te brengen! Het maakt niet uit of je wel of niet aanwezig was bij de sessie op 3 februari: je bent van harte welkom. Je kunt de sessie van 3 februari terugkijken via Buitenkringbijeenkomst 2 (22/23) over ‘Organisatieverandering bij programmatisch toetsen’. – YouTube .
Dinsdag zal Anke gespreksleider zijn (met Linda als side-kick en de chat moderator), in gesprek met Fedde, Debby en Harry. De onderwerpen die hier centraal staan zijn ‘cultuur’, ‘gezamenlijke taal’ en ‘buiten de organisatie’.
Woensdag zal Linda de lead nemen in het gesprek met Marleen en Harry, over ” team’ en ‘organisatie & ontwikkeling’. Anke let dan op de vragen in de chat.
Linda Jakobs, onderwijsonderzoeker/adviseur, Hogeschool Arnhem/Nijmegen
Anke Swanenberg, onderwijskundige Society Based Education, Wageningen Universiteit
Marleen Kaijen, beleidsadviseur onderwijs- en organisatieontwikkeling
Harry Rorije, onderzoeker Lectoraat Organiseren van Verandering in het Onderwijs, Hogeschool Utrecht
Bij deze workshop is geen presentatie gebruikt