Hieronder vind je het overzicht per dag van alle (digitale) workshops die tijdens deze digitale Week van Toetsbekwaamheid hebben plaatsgevonden. In de rechterkolom zijn de beschikbare presentaties van de sessies te downloaden.

Maandag 25 maart

09:15-10:00

Protocol Beslisprocedure voor tentaminering 

Als docent maak je voortdurend overwegingen tijdens het leren van studenten: welke feedback geef je? Welke uitdagende vraag 
stel je? Hoever is de student gevorderd in het leerproces? Vind je dat de student zover is om het portfolio in te dienen voor het tentamen? Allemaal momenten waarop je toetst, soms vanuit de leerfunctie, soms vanuit de beslisfunctie. 
Het tentamen is het moment waarop examinatoren beslissen of de student de onderwijseenheid met leeruitkomsten heeft behaald. In dit protocol gaat het over dat moment: heeft de student met genoeg onderbouwing laten zien dat de leeruitkomsten zijn aangetoond? In dat geval worden de studiepunten van de onderwijseenheid (15 of 30) toegekend, zoals in het kader Talentgericht 
onderwijs is beschreven. Het zorgvuldig inrichten van een beslisprocedure is daarom essentieel. Met dit protocol kun je de beslisprocedure inrichten in lijn met het kader Talentgericht onderwijs, de OER en het kader Toetskwaliteit. Dit zorgt voor een transparante beslisprocedure voor studenten, docenten en begeleiders in het werkveld waarin duidelijk is hoe de beslissing wordt genomen, vastgelegd en gecommuniceerd. 

Fieke Tychon, consultant  onderwijsinnovatie bij Fontys hogeschool

Brigit Kolen, consultant Onderwijsinnovatie bij Fontys hogeschool

10:00-11:00

SURFtrip: reis met ons mee langs enkele toets-tools

In deze workshop laten we je drie (met SURF ontwikkelde) tools zien die kunnen worden gebruikt om meer te leren over toetsing of om over toetsing in gesprek te gaan met je collega’s

Visietool (digitaal) toetsen 

Wil je binnen je instelling, faculteit of opleiding een visie ontwikkelen op (digitaal) toetsen? Deze visietool helpt om in gesprek te gaan over het toekomstperspectief op toetsen.

Leeromgeving Programmatische toesten 

Daarna nemen we jullie mee naar de website www.programmatischtoetsen.nl. Het bevat materiaal voor docenten, managers, leden van examen- en toetscommissies en onderwijskundigen.

Bewust en bekwaam toetsen en beoordelen 

Tenslotte willen we jullie ook BEBTEB ofwel Bewust en Bekwaam Toets en Beoordelen laten zien. Deze website heeft als doel je bewust te laten worden van de kennis die je nodig hebt om een toetsbekwame (hbo)docent te zijn, te ontdekken welke kennis je al in huis hebt en welke kennis je nog (verder) kan ontwikkelen.

Marjoleine Dobbelaer, onderzoeker team kwaliteiten van leraren Hogeschool van Arnhem en Nijmegen  

Amber de Wilde, projectleider digitaal toetsen SURF 

Marion van de Wijdeven, adviseur en trainer team kwaliteiten van leraren Hogeschool van Arnhem en Nijmegen   

11:00-12:00

Perspectieven op de begrippen competenties, skills, leeruitkomsten en gevolgen voor het onderwijs- en toetsontwerp

Ben jij betrokken bij het ontwikkelen van scholing of onderwijs voor beroepsprofessionals? Heb je weleens vragen rondom de veelheid en betekenissen van begrippen zoals competenties, skills, leeruitkomsten? Ben je benieuwd naar de onderliggende verschillen in visie achter de diverse begrippen en de invloed hiervan op het onderwijs- en toetsontwerp? Dan is deze interactieve sessie iets voor jou.  

De sessie is bedoeld voor onderzoekers, docenten, onderwijskundigen en HR-medewerkers of in professionals die zich bezighouden met het ontwerpen van onderwijs en toetsing voor beroepsprofessionals.  

De sessie bestaat uit twee delen: 

In deel 1 gaan we aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek over begrippen als competenties, skills en leeruitkomsten. Het doel van dit deel is bewustwording creëren van de verschillen in betekenisgeving, zowel vanuit de verschillende beroepsdomeinen als vanuit de literatuur.   

In deel 2 verkennen we hoe de verschillen in betekenisgeving van invloed kunnen zijn op het onderwijs- en toetsontwerp. We zullen dit doen aan de hand van twee uitersten een algemeen perspectief versus een beroepsperspectief. 

Ellen de Kwant, onderzoeker lectoraat Onderzoekend Vermogen en senior onderwijskundige Instituut voor Bewegingsstudies, Hogeschool Utrecht

12:00-13:00

Lerend Kwalificeren in het MBO: ontwerpkeuzen en evaluaties vanuit het Lerend Netwerk Lerend Kwalificeren

Het MBO kent een traditie van ingekochte examens – veelal afgenomen aan het eind van de opleiding ten einde een diplomabeslissing te nemen. Sinds 2021 ontwerpen en implementeren 14 MBO teams in het Lerend Netwerk Lerend Kwalificeren – ondersteund door Kennispunt Onderwijs en Examinering, IVA onderwijs en onderzoekers van HU en WUR – nieuwe toetsprogramma’s gebaseerd op programmatisch toetsen en formatief evalueren. Deze teams willen de diplomabeslissing baseren op een rijke set aan bewijzen en feedbackperspectieven verzameld in het leerproces van de student. Hun doelen zijn de aansluiting tussen onderwijs en examinering verstevigen, meer flexibilisering mogelijk maken, recht doen aan individuele verschillen en leercontexten,  en de zelfsturing van studenten stimuleren. In 2021-2022 is onderzocht welke ontwerpkeuzen de 14 teams maken in hun nieuwe toetsprogramma en in 2023 zijn 4 geïmplementeerde Lerend Kwalificeren praktijken gemonitord en geëvalueerd.

In deze workshop gaan we in op wat wel/niet werkt bij Lerend Kwalificeren. Uit deze mbo-praktijken zijn ook weer lessen te leren voor andere (hbo-)opleidingen die programmatisch toetsen of daarmee willen starten. We gaan in gesprek over jullie vragen en geven handvatten mee vanuit onze geleerde lessen.

Ilse Hofman, beleidsadviseur Kennispunt Onderwijs en Examinering, MBO-raad

Judith Gulikers, universitair hoofddocent, Education and Learning Sciences, Wageningen University

14:00-14:45

Navigeren door je leerproces

Bij Fontys kiezen we voor talentgericht onderwijs. Hierbij volgen studenten grote onderwijseenheden van 15 of 30 studiepunten. Deze handreiking is een hulpmiddel om binnen een onderwijseenheid te navigeren, aan het leerproces te werken en vervolgens 
studiepunten te behalen. De student beweegt zich tussen de volgende stappen: verwachtingen verhelderen; plannen maken; proberen, oefenen en leren; leren zichtbaar maken; pas op de plaats maken; klaarmaken portfolio voor tentamen. Leren gaat niet in een rechte lijn, deze stappen komen meerdere keren langs. Een student zet die stappen samen met docenten, begeleiders in het werkveld 
en medestudenten. 

 

Fieke Tychon, consultant Onderwijsinnovatie Fontys Hogeschool
Coreline Haasakker-van Leeuwen, consultant Onderwijsinnovatie, Fontys Hogeschool 

Dinsdag 26 maart

13:00-14:00

Continuous assessment: van toetsgericht naar leercultuur 

Op de HAN experimenten we met flexibele toetsmomenten waardoor studenten oefenen tot ze de stof beheersen en pas dan het tentamen maken. Deze vorm van differentiatie nam echter enkele problemen in ons onderwijssysteem nog niet weg: studenten beginnen pas vlak voor de toets met leren, focussen zich meer op de toets dan op het begrijpen van de stof en vergeten die vervolgens na het tentamen weer snel. In deze workshop bespreken we graag met jullie ons experiment om deze drie beperkingen op te minimaliseren en, op basis van onderzoeksresultaten, de mate waarin dit gelukt is. 

Henk van den Hooven, Hoofddocent bij o.a. Bedrijfskunde, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Sara Struik, onderwijskundige, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

14:00-15:00

Efficiënt beoordelen van reflecties van studenten op hun stages 

Zelfreflectieverslagen spelen een belangrijk rol bij het evalueren van stages. In deze sessie bespreken we een methode waarbij relfectieverslagen efficiënt kunnen worden beoordeeld waarbij validiteit en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid zoveel mogelijk worden gewaardborgd door o.a. gezamenlijke beoordeling waarbij indicatoren zijn vastgesteld om cijfers te rechtvaardigen. In een tweede stap wordt gekeken of de beoordeling kan worden geautomatiseerd door middel van AI.

Astrid Kramer, Senior lecturer Strategy and Entrepreneurship, TiSEM, Tilburg University 

Amy Hsiao, Senior Assessment Specialist, Teaching & Learning Center, Tilburg University 

Woensdag 27 maart

09:00-10:00

Student partnership in assessment: what works, for whom, and why?

Helaas heeft deze presentatie vanwege ziekte geen doorgang gevonden. Er zal worden gezocht naar een nieuwe datum voor deze sessie. Deze zal worden gecommuniceerd via het overzicht van de masterclasses MT op deze website.

Dit is de vierde uit een reeks masterclasses van studiejaar 2023-2024 van de Master Toetsdeskundige. Gastspreker is Juuso Henrik Nieminen. Hij bespreekt hoe studenten en docenten als partners samen kunnen optrekken bij het ontwerpen van toetsing:

Students can rarely have their say in the matters of assessment design, practice and policy. This masterclass introduces the idea of student partnership in assessment. By being seen as partners in assessment, students are invited to co-design assessment together with their teachers. The potential benefits include increased learning results and assessment literacies, yet partnership is always a risky business with potential downsides, too. The masterclass will introduce the participants with both theory and practical examples of assessment partnership in higher education.

Juuso Nieminen, Assistant Professor at The University of Hong Kong (https://www.linkedin.com/in/juuso-henrik-nieminen/)

10:00-11:00

Feedback geven met AI: maak kennis met de Feedback Companion 

Feedback Companion is een AI coachingtool die is ontworpen om het werk van studenten te voorzien van feedback en feedforward en de coaches te helpen met consistente feedback/forwardomschrijvingen. Coaches kunnen documenten of ander bewijsmateriaal van studenten uploaden, samen met hun onderbouwingen voor het bereiken van bepaalde niveaus voor bepaalde vaardigheden en beroepstaken. Andersom is het voor een student mogelijk eigen werk van feedback en feedforward te voorzien. 

Feedback Companion analyseert deze inzendingen en geeft feedback in het Nederlands, gestructureerd als feedback in de vorm Top en Tip en feedforward als verbetersuggestie(s), naar het model van Hattie & Timperley (2007).

Pascal Mariany, 1e graads Senior Docent / Ontwikkelaar en coach HBO-ICT, leerroute Open-ICT | Gildemeester Gilde Game Development | Senior Didactische Bekwaamheid | LOB expert, Hogeschool Utrecht

12:00-13:00

ChatGPT in the classroom: a case study of Educative AI tools in assessment

The Creative Business Program (CB) at Hogeschool Utrecht believes that ChatGPT and other educative AI tools gives opportunities for educators to introduce new assessments, to use assessments both for learning and as learning (Rudolph, p. 353, 2023). In this workshop, I will introduce how CB’s pilot course, a second-year elective, Framing in the Media, implemented ChatGPT in the teaching, learning, and assessing. I will also share the results, evaluations, as well as improvements made accordingly.

Yilun Zhang, lecturer and member of curriculum committee at the Creative Business program of Hogeschool Utrecht.

 

14:00-15:00

Waar hebben we het over? Een constructief gesprek tussen examencommissie en organisatie bij programmatisch toetsen. 

Aan de hand van enkele dilemma’s die we zijn tegengekomen tijdens de implementatie van programmatisch toetsen lichten we toe hoe we zijn gekomen tot constructieve gesprekken tussen examencommissie en de organisatie. Een gemene deler in deze dilemma’s is het niet spreken van een gedeelde taal. Welke onzekerheden kom je tegen en in welke mate accepteer je deze zekerheden? We geven een inkijk in waar we vandaan komen, waar we nu staan en wat we nog te doen hebben.

Tim Gerbrands, Voorzitter examencommissie Fontys Paramedisch 

Debby Weerlink, Lid expertteam onderwijs Fontys Paramedisch 

15:00-15:45

Artificial intelligence (AI) en toetsing 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over de impact van artificial intelligence (AI) op toetsing. We verkennen samen de mogelijkheden om toetsing en constructive alignment zo goed mogelijk te laten aansluiten bij ontwikkelingen op het gebied van AI. Daarbij zullen we ook samen verkennen welke kansen AI biedt als het gaat om toetsing. 

Hanneke Ponten, docent communicatie, Hogeschool Utrecht

Matthijs Noorlander, opleider, onderwijskundige, toetsexpert, Hogeschool Utrecht

Donderdag 28 maart

09:00-10:00

Beoordelen en begeleiden van stages 

Voor studenten speelt de stage een belangrijke rol in de voorbereiding voor hun toekomstig beroep. Vanuit de opleiding worden stages begeleid door stagedocenten; vanuit de werkplek door praktijkopleiders. In deze sessie bespreken we relevante onderzoeksbevindingen over hoe begeleiding en -beoordeling op de werkplek samenhangen. Dit kan stagedocenten handvatten bieden om stagegesprekken te faciliteren waarin de ontwikkeling van de student meer centraal wordt gesteld.

Marlies de Vos, onderzoeker  Kenniscentrum Leren en Innoveren, Lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht 

Lieke Ceelen, onderzoeker  Kenniscentrum Leren en Innoveren, Lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht

10:00-11:00

Programmatisch toetsen in de praktijk 

Tijdens de vorige Week van de toetsbekwaamheid hebben mijn 
collega Zwanet Draadjer en ik gesproken over de manier waarop de opleiding Communicatie van de Hogeschool Utrecht programmatisch toetsen in de praktijk brengt. De opleiding had toen net een nieuwe didactiek ingevoerd en we hebben nu de eerste resultaten van deze didactiek, die we graag willen delen. Ook ontstond er de vorige keer een mooi gesprek over programmatisch toetsen. Dat gesprek willen we graag voortzetten.

Ruben van der Weijden, Manager opleiding Communicatie en voorzitter van het Landelijk Overleg Communicatieopleidingen, Hogeschool Utrecht 

Presentatie volgt

13:00-14:00

Het spanningsveld tussen studentregie en assessment 

In toenemende mate nemen onderwijsinstellingen het streven naar regie, eigenaarschap of autonomie van de student op in de onderwijsvisie. Flexibilisering van het onderwijs maakt het mogelijk dat studenten in bepaalde mate keuzes kunnen maken over het wat, wanneer en/of hoe van hun eigen onderwijs. Assessment of toetsen wordt ook steeds longitudinaler georiënteerd, aansluitend bij de leerroutes van de student. Als borgingsinstrument staat toetsing en de manier waarop vaak op gespannen voet met de vrijheden die studenten kunnen krijgen om de regie te kunnen nemen. Het bieden van vrijheid en het beperken hiervan is geen binaire zaak, maar kan op een breed spectrum plaatsvinden. In deze sessie zoomen we in op een aantal dimensies waarop je het eigenaarschap van studenten kunt versterken en voeren we een open discussie over hoe de verschillende deelnemers naar de onderwerpen kijken. 

Pieter J. Smits, Onderwijskundige en Product Manager van Portflow bij Drieam

16:00-17:00

Workshop Lange Jan: waar steekt jouw toetskwaliteit boven de anderen uit? 

Een belangrijk aspect van toetsbekwaam blijven is het samenwerken met anderen. Zo is toetsbekwaamheid is ook te zien als een team-bekwaamheid. Maar wat breng jij in jouw team? Waar steekt jouw toetskwaliteit boven de anderen uit? In deze sessie gaan we aan de slag met de werkvorm “Lange Jan”.  

Lange Jan is één van de activiteiten die uitgewerkt te vinden is in het inspiratie A-B-C en je dus ook met je collega’s kan doen. Na deze workshop heb je beter inzicht in je eigen toetskwaliteit(en) en kan je makkelijker aangeven in je team waarvoor anderen bij jou terecht kunnen. 

Kitty Meijer, Onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht