Wat is duurzame verankering?

Het is belangrijk dat de aandacht voor toetsbekwaamheid structureel verankerd is in de professionele kwaliteitscultuur van hogescholen. Hiermee kan voorkomen worden dat de focus ligt op uitsluitend toetsbekwaam worden, en niet op toetsbekwaam blijven.

Bij het realiseren van een duurzame verankering van toetsbekwaamheid gaat het om vraagstukken als ‘wie is waarvoor verantwoordelijk’, ‘bij wie kunnen welke actoren voor wat terecht’, ‘welke processen zijn met welk doel ingericht’ en ‘hoe wordt de kwaliteit geborgd en door wie’?

Duurzame verankering kan worden georganiseerd op verschillende niveaus. Iedere hogeschool zal daar, passend bij de eigen context en cultuur, eigen keuzes in moeten maken. Hierbij kan een parallel getrokken worden met de niveaus waarop een toetsbeleid kan worden uitgewerkt. Sommige hogescholen kiezen voor uitsluitend een hogeschoolbeleid, anderen kiezen voor een hogeschoolkader dat vervolgens op het niveau van faculteiten/academies en/of op het niveau van opleidingen verder wordt geconcretiseerd voor de specifieke context van de faculteit/academie of opleiding.

Gesprekstool duurzame verankering toetsbekwaamheid

Onderliggende theoretische modellen

Deze gesprekstool is gebaseerd op vier (theoretische) modellen die het mogelijk maken om het gesprek te voeren over zowel toetsbekwaamheid en de verankering daarvan an sich, als over de ontwikkeling richting duurzame verankering:

Lees verder

Ontwikkeling en doel van de gesprekstool

Op basis van de theoretische modellen is een gesprekstool ontwikkeld. Deze gesprekstool bestaat uit 12 kaarten. Voor ieder van de thema’s (visie, cultuur, resultaten, mensen, structuur en middelen) is er 1 vragenkaart en 1 ontwikkelkaart.

Lees verder

Downloads

Gesprekstool duurzame verankering toetsbekwaamheid