Hieronder vind je het voorlopige overzicht per dag van alle (digitale) workshops die plaatsvinden tijdens deze digitale Week van Toetsbekwaamheid. Je kunt rechtstreeks deelnemen via de Teams-links in de rechterkolom.
Check dit overzicht geregeld: het wordt nog aangevuld!
Maandag 4 november
09:00-10:00
5 perspectieven op het beoordelen van een leeruitkomst
Uit het onderzoek van Kitty Meijer et al. komt “het kunnen innemen van verschillende perspectieven in de toetspraktijk” naar voren als 1 van de aspecten van toetsbekwaamheid. In deze sessie gaan we 5 verschillende perspectieven innemen op basis van de stelling: “het beoordelen van een leeruitkomst kan alleen met een beschrijving”. Daarmee ervaar je als deelnemer hoe het innemen van verschillende perspectieven bijdraagt aan jouw toetsbekwaamheid en draag je bij aan de ontwikkeling van de andere deelnemers vanuit jouw eigen ervaring en perspectief.
Kitty Meijer, onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht
Carine Grootenboer, toetsdeskundige, docent Social Work, Hogeschool Utrecht
10:30-12:00
Wat betekent de Wet leeruitkomsten voor mijn opleiding?
Let op: deze workshop is bedoeld voor deelnemers uit het hoger onderwijs (hbo en universiteiten).
Eind september 2024 heeft de Eerste Kamer de Wet Leeruitkomsten aangenomen. Bedoeling is dat hiermee meer ruimte wordt gecreëerd voor persoonlijke leerroutes binnen opleidingen. Een opleiding kan werken met eenheden van leeruitkomsten die op een leerwegonafhankelijke wijze worden ingevuld en getoetst. In deze workshop gaan we in op vragen als:
- Wat wordt in deze wet bedoeld met leeruitkomsten? Daar werken we toch al lang mee?
- Wat zijn eenheden van leeruitkomsten?
- Wat wordt bedoeld met een gefaciliteerde leerroute?
- Wat wordt bedoeld met leerwegonafhankelijkheid?
- Hoe werkt valideren?
- Wanneer kies je nu wel of niet voor het werken met eenheden van leeruitkomsten?
Verwacht in deze workshop geen pasklare antwoorden over wat in jouw situatie handig is om te doen; daarvoor is nog onvoldoende uitgekristalliseerd wat deze wet in de praktijk betekent. Wel delen we onze inzichten en stellen we vragen die je kunnen helpen om een keuze te maken.
Bij het inloggen word je misschien gevraagd om de chatfunctie te accepteren. We willen je vragen dit te doen.
Irene Biemond, onderwijskundige, van Hall Larenstein university of applied sciences
Hannan Garziad, juridisch adviseur onderwijs, Hanzehogeschool Groningen
12:00-13:00
De storyline methodiek, een waardevol verhaal achter de studieresultaten!
Aspecten omtrent beleving van onderwijs blijven vaak onderbelicht. In het vo leidt dit er toe dat problemen met motivatie mogelijk over het hoofd worden gezien. In het mbo en hbo kunnen studenten die twijfelen over de studiekeuze vroegtijdig uitvallen nog voordat de opleiding deze twijfel in beeld heeft. Een laagdrempelige manier om vo leerlingen en mbo/ho studenten zelf aan het woord te laten is door hen te vragen om relevante aspecten zoals motivatie te visualiseren met een zogenaamde storyline. Het visualiseren helpt om gedachten die minder gemakkelijk onder woorden te brengen zijn, te delen met een mentor/studieloopbaanbegeleider.
Uit de eerste verkenning komt naar voren dat leerlingen/studenten het fijn vinden om op een niet-talige manier te werken. Docenten geven aan dat begeleidingsgesprekken een ander verloop kennen dan voorheen. De storylines geven een waardevoller beeld van wat leerlingen en studenten beweegt achter de studieresultaten alleen (individueel niveau). De werkwijze maakte bovendien ongewenste/onverwachte effecten van curriculumontwerp zichtbaar (organisatieniveau). Tijdens de inspiratiesessie zal een theoretisch kader gedeeld worden, samen met enkele opbrengsten.
Mieke Jaspers, senior consultant onderwijsinnovatie & toetsing, Fontys hogescholen
Jorik Arts, associate lector technology enhanced learning & assessment, Fontys hogescholen
13:00-14:00
Maak kennis met ToetsAnalyser – Jouw gratis tool voor betere toetsanalyse
Ben je op zoek naar een manier om je toetsen eenvoudig en effectief te analyseren? In deze online meeting van 45-60 minuten introduceren we ToetsAnalyser, een gratis tool die speciaal is ontwikkeld om docenten te ondersteunen bij het analyseren van toetsresultaten. Ook als je nog nooit van ToetsAnalyser hebt gehoord, kun je je aanmelden via toetsanalyser.mometrie.nl. Daar kun je alvast de tool ontdekken door twee introductievideo’s te bekijken of oefenbestanden te downloaden. Tijdens de sessie laten we je zien hoe ToetsAnalyser werkt en hoe je het direct kunt toepassen in jouw dagelijkse onderwijspraktijk. Mis deze kans niet om je toetsanalyse naar een hoger niveau te tillen!
Monika Vaheoja, psychometricus/docent/adviseur, MometRie, Toetsrevolutie, docent Master Toetsdeskundige bij Fontys Hogescholen
15:00-16:30
Lokale AI-modellen installeren: Bouw je eigen Feedback AI-bot
In deze sessie leer je hoe je eenvoudig lokale AI-modellen kunt installeren op je eigen computer, zonder afhankelijk te zijn van cloudoplossingen. We gaan aan de slag met het bouwen van een Feedback AI-bot die het toetsen en leerprocessen ondersteunt. Deze hands-on sessie biedt een stap-voor-stap uitleg, en je krijgt praktische tips over hoe je de AI-modellen kunt aanpassen voor jouw onderwijscontext. Deelnemers krijgen na afloop toegang tot een digitale goodiebag met tools en handleidingen om zelf aan de slag te gaan.
Pascal Mariany, Docent/ ontwikkelaar Open-ICT, Hogeschool Utrecht en oprichter Onderwijs Orakel (www.onderwijsorakel.nl)
|
Dinsdag 5 november
09:30-10:30
Hoe om te gaan met (vermoedens van) fraude in een programmatisch toetsconcept?
Recent onderzoek naar de verschillende perspectieven op onregelmatigheid en fraude in een programmatisch toetsconcept, heeft geleid tot het ontwerp van gesprekskaarten die examencommissies inzicht geven in veelvoorkomende dilemma’s en het gesprek over dit onderwerp ondersteunen. In een presentatie wordt ingegaan op relevante wettelijke kaders en vraagstukken van examencommissies die deelgenomen hebben aan het onderzoek. Tijdens de sessie wordt het ontwerp van de kaarten gedeeld, waarna deelnemers de gelegenheid krijgen om met behulp van de kaarten in gesprek te gaan. Afsluitend is er gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen.
Ingrid Vogels, beleidsmedewerker Onderwijs & Kwaliteit bij de Academie Organisatie en Ontwikkeling van de HAN.
Heleen Kuijper, onderwijskundig adviseur bij de stafdienst Onderwijs- en Onderzoeksbeleid & Juridische Zaken van hogeschool Inholland.
13:00-14:00
Learning beyond assessment compliance: maar hoe dan?
Onderzoek laat zien dat het ontwikkelen van zelfregulerend leren belangrijk is, zeker bij studenten in het hoger onderwijs. Dat is extra belangrijk omdat blijkt dat veel studenten die zelfregulatievaardigheden maar beperkt beheersen. Het is ook bekend dat de manier waarop we toetsen invloed heeft op de manier waarop studenten leren. Deze toetsing heeft dus ook invloed op de ontwikkeling van zelfregulatie. Toetsing binnen het hoger onderwijs wordt veelvuldig ingericht als een summatieve toetsomgeving. Die summatieve toetsomgeving wordt gedefinieerd als onderwijs in modules waarbij in een toets aan het einde een voldoende moet worden behaald. Om die reden heeft Jeroen onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van zelfregulatie in een summatieve toetsomgeving. In deze workshop presenteert hij eerst de belangrijkste inzichten en uitkomsten van zijn promotieonderzoek. Daarna volgt er een discussie over de implicatie van deze inzichten
Jeroen van der Linden, hoofddocent pedagogiek en onderwijskunde aan de HAN University of Applied Sciences te Nijmegen
15:30-16:30
Starten met AI in Onderwijs: Effectieve Feedback en Feedforward met Slimme Prompts
In deze interactieve online workshop van één uur leren deelnemers hoe ze AI kunnen inzetten om feedback en feedforward te optimaliseren in het onderwijs. Speciaal gericht op beginners, starten we met de basisprincipes van het schrijven van effectieve prompts en gaan we dieper in op het creëren van prompts die specifiek gericht zijn op het verzamelen van waardevolle feedback en het geven van constructieve feedforward. Door middel van praktijkgerichte oefeningen en voorbeelden uit de onderwijspraktijk, krijgen deelnemers de tools en kennis om AI effectief te integreren in hun eigen onderwijsomgeving. Sluit aan en ontdek hoe slimme prompts jouw onderwijs kunnen transformeren!
Annemiek van den Boomen, Lid van de groep NPO innovatieve leeromgeving en teacher designer bij de Master Leren en Innoveren
Woensdag 6 november
Fysieke Inspiratiedag: De toekomst van toetsing met de kracht van AI
*Helaas zijn de inschrijvingen voor deze fysieke dag vol. Je kunt je nog wel inschrijven op de wachtlijst (zie hiervoor de link in het programma op de website)*
Op deze inspiratiedag ligt de focus primair op het zelf toepassen van AI. Of je nu al veel of weinig ervaring hebt voor toepassing van AI in jouw toetsing; er is voor ieder wat wils.
Naast de keynote van Marcus Specht (professor learning technologies aan de Open Universiteit & director bij het LDE Centre for Education and Learning) kan je in verschillende workshoprondes van o.a. Pascal Mariany (HU), Jorn Bunk en Jochem ten Böhmer (HAN), Joyce den Heijer (HHs) en Sharon Klinkenberg (UvA) zelf actief aan de slag met de toepassing van AI voor jouw toetsontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het maken en nakijken van toetsvragen, het creëren van je eigen toetsomgeving met AI, of de implicaties van AI voor het toetsprogramma.
De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het netwerk Toetsbekwaamheid.
Voor meer informatie over deze dag en de wachtlijst, klik op de informatielink hiernaast.
Klik hier voor meer informatie over deze dag
Donderdag 7 november
10:00-11:00
Van toetsvisie naar toetsbeleid: de vertaalslag van theorie naar praktijk
Waar we ons allemaal hard voor inzetten in de onderwijswereld is het verzorgen van goed onderwijs. Hier hebben we allemaal onze ideeën en visies over. Maar hoe kunnen we met ons allen samen naar een gemeenschappelijke visie komen? En nog belangrijker: hoe zorgen we er vervolgens voor dat we deze visie kunnen operationaliseren in een beleid dat voor alle betrokkenen leidt tot een uitvoerbare en wenselijke situatie? In deze sessie neem ik jullie mee in het proces hoe we bij de faculteit Management en Bedrijf van Hogeschool Leiden van goede intenties en ideeën zijn gekomen tot een gemeenschappelijke visie op toetsing en hoe we vervolgens toewerken naar een uitvoerbaar, realistisch en kwalitatief beleid op toetsing. Aan bod komen onderwerpen als ontwerp-overwegingen voor zowel het totstandkomingsproces als ook het ontwerpen van een visiestuk en beleidstuk, de soorten bronnen die gebruikt kunnen worden en tenslotte hoe er om kan worden gegaan met weerstand en diversiteit van belangen.
Mirjam Mekhaiel , Pedagogical Advisor & Educational Assessment Specialist, Hogeschool Leiden
11:30-12:30
Samenspel e-portfolio en curriculumontwerp bij programmatisch toetsen
Een groeiend aantal opleidingen in het hbo heeft de afgelopen jaren gekozen om programmatisch toetsen te implementeren. Studenten verzamelen gedurende lange tijd een mix aan datapunten, waarop zij feedback krijgen. Die datapunten worden verzameld in een e-portfolio. Op basis van de verzamelde informatie in het e-portfolio – in de vorm van datapunten – worden beslissingen genomen over de leeruitkomsten die centraal staan. In dit project wordt onderzocht hoe hbo-opleidingen hun e-portfolio inrichten, gebaseerd en afgestemd op de programmatische ontwerpkeuzes in hun curriculum. In deze inspiratiesessie leer je welke ontwerpkeuzes je kunt maken binnen het concept van programmatisch toetsen en hoe die keuzes je e-portfolio ontwerp wel/niet sturen
Bas Agricola, senior onderzoeker lectoraat Beroepsonderwijs, Hogeschool Utrecht
13:00-14:30
Ontwerpen van Formatief handelen
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met ontwerpstappen voor het maken van een plan voor formatief handelen.
We zullen de ontwerpstappen samen doorlopen waarna er tijd bestaat om zelf aan de slag te gaan met een eerste ontwerp voor je eigen onderwijs. Dit zullen we doen in het tweede gedeelte van de workshop (ongeveer na een halfuur/drie kwartier). Je kunt kiezen of je aan beide onderdelen wilt deelnemen of enkel aan het eerste (meer theoretische) gedeelte. Mocht je zelf aan de slag willen met het ontwerpen van een formatief plan voor je eigen onderwijs raden we je aan om alvast een module/lessenreeks/etc. te kiezen en de leerdoelen hierbij mee te nemen naar de bijeenkomst.
Janneke van der Steen, Senior onderzoeker, onderzoeksteam kwaliteiten van leraren, Academie Educatie, HAN
Vrijdag 8 november
11:00-12:00
Hoe om te gaan met Eerder Verworven Competenties bij het werken met leeruitkomsten? Een praktijkvoorbeeld.
Leeruitkomsten en toetsing zijn twee kanten van een medaille. De uitdaging bij het maken van leeruitkomsten is de balans tussen ruimte geven en sturing bieden. Dat is niet alleen van belang voor studenten, maar ook voor beoordelaars. In het praktijkvoorbeeld wordt ruimte geboden in inhoud en context. In de bijeenkomst wordt duidelijk wat de ervaringen zijn van het werken met leeruitkomsten die de koppeling van werkervaringen aan het beroep mogelijk maken en wat de ontwikkelaars geleerd hebben n.a.v. de toetsing.
Margreet Verbunt, beleidsmedewerker onderwijsinnovatie en toetexpertiseteam, Fontys Hogescholen
13:30-14:30
Fraudepreventie bij holistisch beoordelen
Bij het toetsen van grote eenheden moet er vanaf het eerste moment in het leerproces aandacht zijn voor authenticiteit. Enkel een plagiaatcheck voldoet niet langer.
Hoe kun je feedback inzetten om studenten te leren om ethisch te handelen en de gelegenheid tot het plegen van fraude minimaliseren? En wat betekent dit voor de rol van studenten, docenten, werkveld en examencommissies in het onderwijs- en leerproces? In deze workshop, gebaseerd op het nieuwe Fontysbrede fraudebeleid, nemen we je mee in hoe je fraudepreventie kunt inbedden in alle aspecten van je onderwijs, volgens de iteratieve cyclus informeren – voorkomen – detecteren – sanctioneren. Je gaat aan de slag en verlaat de workshop met de eerste stappen die je kunt zetten om het fraudebeleid van je eigen instituut onder de loep te nemen.
Brigit Kolen, Consultant onderwijsinnovatie, Fontys Hogescholen
Coreline Haasakker, Consultant onderwijsinnovatie, Fontys Hogescholen