Hieronder vind je de presentaties van alle (digitale) workshops tijdens de digitale Week van Toetsbekwaamheid in oktober 2022.
Maandag 10 oktober
14:00-15:30
Beoordelingskwaliteit & leerrijke peerfeedback
Stel jij je ook vragen over de beoordelingskwaliteit of heb je interesse om er meer over te weten? Ben jij op zoek naar een leerrijke vorm van peerfeedback? Dan is deze introductie in comparatief beoordelen zeker iets voor jou.
Maarten Goossens, mede-oprichter Comproved
15:00-16:30
Door inzicht en feedback de weg vrij naar gepersonaliseerd leren
Een handreiking om oplossingsgericht visie om te zetten naar praktijk. Hoe krijg je het eigenaarschap van het leren terug bij de student? Hoe maak je de slag van instructiegestuurd naar vraaggestuurd onderwijs? Hoe differentieer je in grote groepen waardoor gepersonaliseerd leren mogelijk wordt? Hoe introduceer je een feedbackcultuur? Met voorbeelden uit de praktijk willen we je inspireren en vooral het vertrouwen geven dat het kan!
Alex Karlas, voormalig docent en oprichter Test-Correct
16:00-17:00
Basiskwalificatie toetsen en beoordelen in het WO
De basiskwalificatie onderwijs (BKO) is een bewijs van didactische bekwaaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. In het BKO-traject werken docenten aan verschillende competenties, waaronder het toetsen en beoordelen van studenten. Aan het einde van het BKO-traject presenteert de docent een opgebouwd portfolio aan een facultaire BKO-commissie, en na goedkeuring ontvangt de docent een BKO-certificaat, dat erkend wordt door alle deelnemers van de Universiteiten van Nederland (UNL). Na ruim 30 groepen, 300 docenten en 300 trainingsuren trekt Vincent Kalis de conclusie dat het niet eens zo eenvoudig is om een weldoordachte BKO-cursus op te zetten over het toetsen en beoordelen van studenten. Wat valt onder de b van basis en wat niet? En hoe richt je het programma in binnen de kaders van de BKO en de UNL? En hoe beoordeel je BKO-deelnemers eerlijk, objectief en uniform; onafhankelijk van hiërarchische positie, onderwijservaring, werkterrein en gebruikte toetsvormen? En hoe voorzie je docenten van constructieve en bruikbare feedback? En hoe stimuleer je de zelfredzaamheid? Tijdens deze sessie kom je erachter of hij antwoord heeft gevonden op zijn vragen.
Vincent Kalis, Toetsdeskundige Tilburg University
Dinsdag 11 oktober
09:00-10:00
Presentatie/gesprek toetsbekwaamheid en betrokkenheid van studenten bij toetsing
“De leerdoelen worden getoetst”. Je zult maar student zijn. Alsof je op de snijtafel ligt en onderzocht wordt op behaalde leerdoelen. Kan het ook anders? “In de toetsing laat je zien in hoeverre je de leerdoelen bereikt hebt.” Zo’n perspectiefcorrectie is voor docenten én studenten best even schrikken. Hoe kijken studenten zelf aan tegen toetsing? In hoeverre helpen we hen ‘toetsbekwaam’ te worden? In deze workshop verkennen we in groepjes dit soort vragen – begeleid door studenten natuurlijk.
Willibrord Huisman, onderwijsadviseur in Teaching and Learning Centre, RU
Presentatie volgt
10:00-11:00
Stimuleert programmatisch toetsen zelfregulatievaardigheden van studenten?
Het onderwijs op Nederlandse hogescholen wordt steeds flexibeler: de student mag kiezen en kan dus invloed uitoefenen op de inrichting van zijn eigen leertraject. Dit stelt de student in staat om regie en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leerproces. Bij het implementeren van gepersonaliseerd leren zijn opleidingen aan Nederlandse hogescholen begonnen met het implementeren van programmatisch toetsen, een holistische benadering van onderwijsontwerp die kijkt naar de gehele ontwikkeling van de student, en die vereist dat studenten beschikken over zelfregulerende vaardigheden. Het doel van ons onderzoek is dan ook om te ontdekken in welke mate studeren binnen een opleiding die programmatisch toetst de zelfregulering van studenten stimuleert in vergelijking met studenten in een traditioneel cursusprogramma.
Suzan van Ierland, Toetsdeskundige HAS-hogeschool
Niels Bohnen, docent & opleidingscoördinator HAS-hogeschool
11:00-11:45
Ontwerpen van studiecoaching bij programmatisch toetsen
Programmatisch toetsen is een holistische benadering van toetsing waarbij gekeken wordt naar de gehele ontwikkeling van de student bij het ontwikkelen van complexe vaardigheden en competenties die hij nodig heeft in de beroepspraktijk. Hierbij is een van de uitgangspunten dat dialoog over feedback bijdraagt aan de ontwikkeling van zelfsturing bij de student. Studiecoaching is een effectieve manier om die dialoog te creëren tussen de student en de studiecoach. De studiecoach is de persoon die de student voor een langere periode begeleidt, samen met de student de studievoortgang monitort en de student coacht in zijn leerproces. Op basis van literatuuronderzoek en praktijkervaringen van meerdere opleidingen die reeds programmatisch toetsen, zijn zeven ontwerpprincipes voor de inrichting van studiecoaching binnen programmatisch toetsen geformuleerd. In deze workshop gaan we samen in gesprek over deze ontwerpprincipes. Hoewel de principes geschreven zijn voor programmatisch toetsen, zijn deze zeker ook toepasbaar binnen andere onderwijsconcepten.
Debby Weerlink, Onderwijsdeskundige & toetsdeskundige Fontys Hogescholen
13:00-14:00
Werksessie Leeruitkomsten
Het doel van deze werksessie is om via denken-delen-uitwisselen ervaring op te doen hoe je met zowel de NVAO-kwaliteitseisen als met de Tuning-systematiek naar de kwaliteit van geformuleerde leeruitkomsten kunt kijken. Dat doen we aan de hand van een bestaande concept-leeruitkomst.
Roel Grol, associate lector ‘de leraar als ontwerper’, HAN
Woensdag 12 oktober
09:00-10:00
Flexibel en toegankelijk toetsen
Studenten met een ondersteuningsvraag kunnen belemmerd worden door de aangeboden toetsvorm of het toetsmoment. Het is daarom nodig om toetsen flexibeler in te richten. Daar komt bij dat in 2019 de motie Westerveld is aangenomen die de minister verzoekt om, in gesprek met onderwijsinstellingen, te garanderen dat opleidingen altijd alternatieve toetsvormen beschikbaar stellen en het bestaan hiervan breed onder de aandacht brengen bij hun studenten. Maar hoe pak je dit in de praktijk aan? Hoe bied je alternatieven waarbij de student alsnog aan dezelfde eindkwalificaties voldoet? Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) faciliteert sinds 2018 het Netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren voor mbo scholen en hoger onderwijsinstellingen. Tijdens deze workshop komen een aantal best practices rondom toegankelijk en flexibel toetsen uit het netwerk aan bod, wat daarin werkt en knelt.
Ellen van Veen, Adviseur Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, ECIO
10:30-11:30
Toetsbekwaamheid in het WO en in het HBO; wat kunnen we van elkaar leren?
Tijdens dit rondetafelgesprek gaan we in gesprek met elkaar over wat het HBO en het WO van elkaar kunnen leren over toetsbekwaamheid. Als inleiding worden kort de ontwikkelingen van de toetsbekwaamheid binnen zowel het HBO als de universiteit geschetst. Aan de hand van het toetsweb voeren we vervolgens het gesprek met jullie over het verder optimaliseren van toetsbekwaamheid binnen de verschillende opleidingspraktijken.
Maarten de Boer, onderwijsadviseur en docententrainer, RU
Linda Jakobs, onderzoeker kwaliteiten van Leraren, HAN
12:00-13:30
Curriculumontwerp: de basis voor betekenisvolle toetsing
Toetsen dienen om van te leren, beslissing te nemen en het eigen onderwijs te evalueren. Om dit alles waardevol te maken, is het belangrijk om een krachtig curriculum te ontwerpen: een curriculum met constructieve afstemming waarbij de doelen, toetsing en leeractiviteiten goed op elkaar zijn afgestemd. Hoe kun je dat doen? In deze workshops praktische tips en materiaal én de ruimte om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Wessel Peeters, mede-oprichter en eigenaar Vernieuwenderwijs
13:30-15:00
Onderwijskundig meten: zeker weten!
Deze -deels interactieve- presentatie heeft tot doel een concreet antwoord te geven op twee vragen. De eerste is waarom klassieke vormen van toetsing (en kennis daarover) onontbeerlijk blijven voor het borgen van de kwaliteit van onderwijs. De tweede vraag is hoe alternatieve assessmentvormen van aantoonbaar goede kwaliteit te ontwikkelen zijn die passen binnen de veranderde onderwijscontext.
Cor Sluijter, docent Toetsing in het onderwijs, Fontys Hogescholen